2010. szeptember 2.

Barack és szilvalekvár



A szép, érett gyümölcsöket természetesen alaposan megmossuk :-), majd, ha tudjuk, kézzel összetörjük, ha keményebb is van közte, azt ledaráljuk. Lassú tűzön, állandóan kavargatva feltesszük főni. Amikor úgy látjuk, hogy megsűrűsödött, a nyers gyümölcs kilójához 60 dkg-ot számítva, hozzáadjuk a cukrot. Azért nem előbb, mert a cukor hamar leég, megkeserítve az életünket. Együtt kavargassuk, míg eléri a kívánt sűrűséget, ez megint ízlés dolga. 5 kg gyümölcshöz számítsunk egy kávéskanálnyi befőzőport, ezt adjuk a lekvárhoz, még kavarjuk meg párszor, majd vegyük le a tűzről. A lekvárt feltétlenül száraz üvegekbe rakjuk, hogy csíra ne érhesse, és ne kezdjen el penészedni. Zárjuk le az üvegeket, majd azonnal állítsuk száraz dunsztba.
Ízlés szerint kevés citrommal játszhatunk az ízével. Sokan használnak dzsemfixet, anyukám ettől határozottan elvonatkoztatja magát.

2 megjegyzés:

Anikó írta...

Hajnalka, mi az a befőzőpor???
Amit a kompótoknál, lekvároknál is írsz??

Hajnalka írta...

Anikó, szalicil, vagy sima befőzőpor, amit az üzletekben is lehet kapni. Azaz tartósítószer. Ezt a befőzőpor kifejezést csak mifelénk használnák?