2011. december 3.

Tárkonyos májleves


Felmenőimben én és nagypapám voltunk nagyon levesesek, ha választani kellene, tuti, hogy inkább ez, mint a főétel. Épp ezért sokszor keresgélek újfajta levesek után, az alábbit azt hiszem egy szerb oldalon találtam, szerintem nagyon finom. És mivel télen kifejezetten a savanyú ízeket részesítem előnyben, most szezonja van:-)

Hozzávalók: 60 dkg csirkemáj, 1 szép szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 2 cikk fokhagyma, 1 kisebb vöröshagyma, tárkony, só vagy egy húsleveskocka, bors, tejföl, savanyításhoz citromlé vagy ecet.

A májat legalább 1-2 órára áztassuk hideg vízbe, vagy tejbe. Ez utóbbitól porhanyósabbá is válik. A vizet időnként cseréljük alatta. A répákat vágjuk vékony, hosszúkás csíkokra, a hagymát tisztítsuk meg és vágjuk apró kockákra. A fokhagymát zúzzuk össze. Kevés zsiradékon futtassuk meg a hagymát, mielőtt elkészülne kavarjuk el benne a fokhagymát. Ezzel is fonnyasszuk rövid ideig, majd adjuk hozzá a zöldségeket. Engedjük fel 1 liter vízzel és forraljuk fel benne a húsleveskockát. Amikor a víz már forr, adjuk bele a májakat egyenként, míg a víz újra forrni nem kezd. Így nem válik zavarossá a levesünk. Miután az összes májat hozzáadtuk, lassú tűzön, fedő alatt főzzük, míg a máj megfőtt. Az utolsó 10 percben szórjuk meg tárkonnyal. Amikor letelt az idő, öntsük hozzá a simára kavart tejfölt, aki jobban szereti úgy, előtte keverjen hozzá egy kanálnyi lisztet is. Együtt felforraljuk, majd forrón, savanyítva kínáljuk.

6 megjegyzés:

Medora írta...

Köszönöm ezt a jó receptet, ma megfőzöm, mi is szeretjük a tárkonyos levest! Azután áfonyahab is lehet...

Fagyal Hajnalka írta...

Kedves Medora, remélem ízlett a leves! :-)

Seafalcon írta...

Akkor én is viszem ezt a receptet! Sose hallottam ilyenről, de nagyon rokonszenves, mint minden, ami új!

Hamarosan elkészítem!

Unknown írta...

Pont ilyen levest kerestem.

Unknown írta...

Ilyet kerestem....

Unknown írta...

Jó hogy ráleltem erre a receptre.Holnap elkészítem. 😉