2011. december 15.

Mézes diószelet


Egy igazi karácsonyi íz, mézes és fűszeres, a krém is nagyon finom. Az egész sütemény puha és omlós. A receptet Moha Konyhájában találtam, itt-ott icipicit változtattam csak.


Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 20 dkg durvára tört dió, 20 dkg porcukor, 20 dkg méz, 10 dkg vaj, 3 kiskanálnyi mézeskalácsfűszer (fahéj, gyömbér, szegfűszeg), 2 tojás, 2 dkg szódabikarbóna, 1 citrom héja.

Hozzávalók a krémhez: 25 dkg mascarpone, 12 dkg porcukor, 8 dkg kristálycukor, 10 dkg liszt, 5 csomag vanília, 5 dl tej, 1 kanál rumaroma, 1 citrom reszelt héja, 2 dl tejszín, 1 csomag habfixáló.

Hozzávalók a csokoládémázhoz: 20 dkg étcsokoládé, 10 dkg vaj.


Egy edényben felmelegítjük a mézet, de csak amíg szép folyékony lesz. Nem szabad felforrnia! A tűzről levéve beledolgozzuk a citromhéjat és a mézeskalácsfűszert. Félretesszük.

Egy tálban összekeverjük a lisztet a dióval és a porcukorral. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a fűszereket, majd beledolgozzuk a tojásokat, és eldolgozzuk. Lassanként hozzá adjuk a mézes keveréket is. Ragacsos masszát kapunk, amit éjszakára egy műanyag zacskóba töltve pihenni hagyunk.

Másnap két részre osztjuk, átgyúrjuk, 10 percig pihenni hagyunk, majd egy nagy tepsi méretére kinyújtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben késze sütjük. Hagyjuk kihűlni.


A krémhez a tojások sárgáját a 8 dkg kristálycukorral, a liszttel, a vaníliával és a tejjel kikavarjuk, majd kis lángon besűrítjük, hagyjuk kihűlni. A mascarponét a porcukorral habosra kavarjuk, és apránként beledolgozzuk a kihűlt krémbe. A tejszínt felverjük és óvatosan a krémbe forgatjuk, végül beleadjuk a habfixálót is.

A krémmel megtöltjük a tésztát. A csokoládét összeolvasszuk a vajjal, és a sütemény tetejére simítjuk. Amikor kezd hűlni, egy rajzoljuk be a szeletek helyét, mert teljes kihűlés utána csokoládé törhet.

8 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon finom lehet guszta! Látszik rajta hogy a tésztája milyen jó puha a krém jó vastagon van benne, szívesen elnassolnék most egy szeletkét!

Névtelen írta...

Kedves Blogger!

Nem nagyon tudok főzni, de most karácsonykor szeretnék valamivel előrukkolni, és megtaláltam ezt a cúcsfinomnak kinéző sütit. Tényleg a tapasztalatlanságom kérdezteti: valóban 2 kg szódabikarbóna kell hozzá?? Nagyon szeretném megcsinálni, és azért kérdezem...
Köszönöm előre is.
Bp

Névtelen írta...

nyugi névtelen, valószínű 2 kávéskanál akart lenni :)

Fagyal Hajnalka írta...

2 dkg! Jaj, elnézést kérek!
Máris kijavítom!

Fagyal Hajnalka írta...

Kedves Névtelen sok sikert kívánok a karácsonyi finomságokhoz, sok örömöd leld a készülődésben:-) És köszönöm a másik kedves Névtelen olvasónak, hogy kijavította az elírásomat:-)

Vicuska írta...

Nagyon finom sütemény!!!

Névtelen írta...

Szia, a krémbe mennyi tojássárga kell? a felsorolásnál kimaradt... és a fehérje nem kell bele? köszönöm!

Unknown írta...

Szia!
Nem sok a 400 gr édes (cukor+méz) a tésztába?