2012. február 21.

Lélekmelengető gyümölcsös forralt bor


Valami érthetetlen ok miatt a nagyon kevés alkoholt sem bírom, melegem lesz tőle, kipirulok, remegni kezd a lábam, és hevesen ver a szívem. A forralt bor az egyetlen, amit néha elkortyolgatok, szegény nagyapám jut eszembe róla, aki sokszor forralt nekem a téli vakációban bort, és pirított mellé kenyeret. Soha máskor konyhai tevékenység közben nem láttam...

Ez a változat gyümölcsös, szerintem nagyon finom, és talán még jólesik a tél utolsó pár napjában, bár már a nyakunkon a tavasz, és ezdejó! :-)

Hozzávalók: személyenként 1,5 dl édes bor, 1-2 kanál kristálycukorízlés szerint, 1 kisebb mandarin, pár szem meggykompót, 1 szelet barackkompót, 1 szelet friss alma, 1 kis darab fahéjrúd, pár szem szegfűszeg.

Elkészítése: a mandarint tisztítsuk meg, a fehér részektől is, nehogy megkeseredjen a bor tőle. Szedjük gerezdjeire. A gyümölcsöket vágjuk kisebb kockákra, vagy szeletekre, ahogy tetszik. A bort a cukorral tegyük lassú tűzre, adjuk hozzá a fahéjat, a szegfűszeget és a gyümölcsöket. Kavargatva melegítsük, míg a teteje habzani kezd, és a cukor elolvadt. Nem szabad felforralni, ezért vegyük le a tűzről. Félrehúzva hagyjuk legalább 15 percig állni. Ezalatt az idő alatt a gyümölcsöket átjárja a bor íze, illetve az ital is átveszi a gyümölcsök aromáját. Használat előtt forrósítsuk fel újra. Hideg téli estéken ártalmatlan, melengető ital és rágcsálnivaló egyben.

Megjegyzés: a forralt bor örök téli finomság, számtalan variációban készíthetjük, bármilyen, nekünk ízlő bor felhasználásával. Egy-egy elkortyolgatott pohárnyi nagyszerű hangulatfokozó (és nem alkoholtartalma miatt) társaságban, akár vendégeinket is megkínálhatjuk vele. A hagyományos fahéjas-szegfűszeges variációt dobja fel a gyümölcsös verzió.

4 megjegyzés:

ildikebak írta...

jajjjjj de jól néz ki ... és milyen finom lehet :-) én is kérek :-) a oldalad szuperrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr imádni való mint te édes Hajnikám :-)
Pusza Ildi :-)

Fagyal Hajnalka írta...

Koccintsunk! :-) Puszi!

Névtelen írta...

Ez tök jó lehet, még mandarint sosem raktam bele. Ha szeretnél több dolgot megtudni a borokról, itt egy tök jó oldal http://minu.me/-vinopedia

Névtelen írta...

Sziasztok! Ismeritek ezt a pédiát? Olyan, mint a wikipédia, csak a borokról szól. http://minu.me/-vinopedia Itt is van néhány ötlet, plusz leírás borokról, borászatokról