2011. július 20.

Almás-karamellás palacsinta

Igazából ez valamiért inkább téli édesség nálunk, mint nyári, nem is tudom miért, hiszen ilyenkor, a forró napokban igazán előnyös csak, gyorsan készül, és nagyon finom is. Talán a fahéj miatt, ami valahol a téli, karácsonyi hangulattal forrt össze bennem? :-)

Nem tudom, de az biztos, hogy a csibék csak úgy szedik el tőlem, alig győzöm sütni. Még fiatal lánykoromban láttam ezt a receptet a tv-ben, Claudia Shiffer mutatta be, mint a kedvenc édességét. Aztán egy ideig elfeledkeztem róla, majd a gyerkőcök születése után eszembe jutott.
A megkaramellásodott cukor, a fahéj és a sült alma nagyon finom így együtt:-) A palacsinta meg hát kell hozzá, hogy az egészet összefogja:-)

Hozzávalók: 20 dkg liszt, 3 tojás, kb. 2,5 dl tej, 1 csomag vaníliacukor, csipet só, 4 szép alma, fahéj, kristálycukor.

A tojásokat verjük habosra a vaníliával és a sóval, csomómentesen kavarjuk el a liszttel, és annyi tejjel, hogy a szokásosnál kissé vastagabb palacsintatésztát kapjunk.
Az almákat mossuk és vékonyan hámozzuk meg. Vágjuk vékony szeletekre, alufóliával takarjuk le. A fahéjat kavarjuk össze a cukorral egy kisebb tálkában, tegyük ezt is a kezünk ügyébe. Hevítsük fel a palacsintasütőt, kenjük meg vékonyan olajjal. Merjünk bele a palacsintatésztából úgy, hogy kissé vastagabb palacsintánk legyen. Azonnal rakjuk ki almaszeletekkel, még mielőtt a tészta alsó része átmelegszik, és megkeményedik (ekkor már nem ragad bele az alma). Amikor az alsó része megsült, szórjuk meg a fahéjas cukorral, majd egy húslapáttal nyúljunk alá, és fordítsuk meg. Süssük készre. A tetején a cukor enyhén karamellizálódik, a fahéjtól és a sült almától pedig igazán különleges, finom édességet kapunk.
U.i. Izgalmas, ahogy mostanában a dolgokat felrakom a blogra. A Firefoxon tudok szöveget felrakni, az Exploreren nem. Ez utóbbin viszont képet tudok csatolni, amit meg Firefoxban nem... Hogy mi lehet az oka??

5 megjegyzés:

Jutka írta...

Én is észrevettem, hogy nem mindig mutatja a képeket a Firefox-on a Google Chrome-ot használom ott minden OK!

Adél írta...

Hasonló édességet szoktam én is,csak reszelve az almát,de így biztosan jobban érzik a sült alma íze,amit amúgy nagyon szeretek.

Hajnalka írta...

Jutka, köszönöm! Letöltöttem, és így már tényleg rendben:-)

Hajnalka írta...

Aleda, rászórod a reszelt almát?

Éva írta...

Nagyon guszta, én is ma sütöttem almás palacsintát csak én lereszeltem az almát! A nagy kavarodásban nehogy összetévesszed, hogy hol-mit kell feltenni?:-))