2011. február 13.

Bableves savanyú káposztával




Hozzávalók:
60 dkg nagy szemű fehér bab, 40 dkg savanyú káposzta, 2 szál fehér- és 2 szál sárgarépa, pár darab babérlevél, só, bors, petrezselyemlevél, 1 kanál liszt, kevés piros paprika, kevés zsiradék.
Elkészítése:
Az előző este beáztatott babot forraljuk fel, majd a vizet öntsük ki alóla, így nem okoz puffadást. Kuktába tegyük fel főni 30 percig, adjuk hozzá a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk meg. Amikor a gőz elszállt, vegyük le a kukta tetejét, és adjuk hozzá az előzőleg megtisztított, kockára vágott zöldséget, a kimosott káposztát és a petrezselyemlevelet. Együtt, fedő alatt pároljuk készre. A zsiradékot forrósítsuk fel, szórjuk rá a lisztet, majd párat kavarva rajta azonnal adjuk hozzá a pirospaprikát. Vegyük le a tűzről, majd hideg vízzel kavarjuk simára. Adjuk a leveshez, forraljuk össze. Ha szükséges, még adjunk a leveshez vizet, hogy a megfelelő állagot elérje, ezzel forraljuk fel. Van, aki sűrűbben, van, aki levesesebben kedveli. Fehér kenyérrel, hagymával, kevés ecettel ízesítve, tejföllel kínáljuk.
Megjegyzés. Ez a változat hús nélküli. Füstölt hússal is készíthetjük, ekkor a húst a babbal tegyük fel főni, a főzési időt pedig toljuk fel 40-45 percre. A húst kiszedve zöldségeljük, majd készítsük el a fentiek alapján. A húst önmagában, kenyérrel is elfogyaszthatjuk még melegen, vagy a végén, kis kockára vágva adhatjuk a leveshez.
Aki szereti a savanykás leveseket, a káposzta levéből is adhat a leveshez, de akár paradicsomlével is gazdagíthatja.

4 megjegyzés:

Edó írta...

Nézz be hozzám!

Kati írta...

Fini!

Nea írta...

Még ilyen párosításban nem próbáltam levest főzni, de nagyon ínycsiklandozó, idáig érzem az illatát.

Anikó írta...

Hajnalka, úgy eltűntél, gondolom sok a dolgod, nem érsz rá.
Szóval csak benéztem érdeklődni mi van veled és Tücsi-Brutusszal.
Remélem minden rendben azért:-)))