2012. április 4.

Gluténmentes - pirított-dió szelet


Hozzávalók a tésztához: 20 dkg cukor, 15 dkg vaj, 12 dkg gluténmentes lisztkeverék, 2 nagy kanál rizsliszt és 1 nagy kanál keményítő keveréke, 8 dkg étcsokoládé, 3 tojás, 1 csomag vanília, késhegynyi só, fél csomag sütőpor.

A diós réteghez: 15 dkg dióbél, 10 dkg cukor, 1 dl tejszín, negyedcsészényi víz, késhegynyi só, 1 evőkanálnyi rumaroma vagy 1-1,5 kanálnyi vanília aroma.

A tetejére: 15 dkg csokoládé, 1 dl tejszín.

Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük. A csokoládét a vajjal vízgőz felett összeolvasztjuk, langyosra hűtjük. A tojásokat a cukorral, a sóval és a vaníliával habosra verjük, majd beledolgozzuk a hűlt csokoládét is. Mixerrel jól eldolgozzuk, majd kis adagonként hozzáadjuk az elkavart liszteket, a sütőporral együtt. Addig dolgozzuk, míg szép, egynemű, híg masszát kapunk. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntjük, majd közepes tűznél tűzpróbáig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Ha a tészta közepe sülés közben kissé felpuffadna, hűlés után vágjuk egyenesre.

Miután a süteményt kivettük, a helyére toljuk be a tepsibe szórt, kisebb-nagyobb darabokra vágott diót 3 percig. Ezután a sütő ajtaját nyissuk le félig, a diót még hagyjuk bent pörkölődni. Mikor kivesszük, kezünk között kissé dörzsöljük el, majd fújkáljuk le róla a dió-léhát. Amíg a sütőben van, egy-egy darabot kóstoljunk meg, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz!

Amikor a tészta kihűlt, elkészítjük rá a karamellizált diót. Ehhez a cukrot a vízzel feltesszük főni. Állandóan kavargatjuk, először habosan fortyog, majd szép sima keverékké válik, és elkezd karamellizálódni. Ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Amikor kezd szép sárgás-barnás színt felvenni, levesszük a tűzről, és óvatosan belekavarjuk a tejszínt, illetve a kanál rumot. Vigyázzunk, mert miközben a forró karamellhez öntjük a hideg tejszínt, forrni, bugyogni kezd. Kavarjuk hozzá a dióbelet is, majd azonnal terítsük szét a sütemény tetején. Hagyjuk kihűlni. A csokoládét a tejszínnel olvasszuk fel, majd egyenletesen öntsük a sütemény tetejére.

Még langyosan vágjuk kockákra.

Megjegyzés: a pörkölés miatt a diónak különlegesen finom íze lesz. Ugyanakkor nem kell attól tartanunk, hogy a sütemény tetejéről kemény diót kell rágcsálnunk, a forró karamellben a dió roppanósra puhul.

0 megjegyzés: