2012. március 10.

Sült csirke sajtmártással és zöldségkosárkával


Könnyű és finom, és mint az előző, látványos, és ínycsiklandozó. Vendégeknek is kínálhatjuk, persze nagyobb étkűek számára nem árt gondoskodni még egy kis burgonyapüréről mellé. Nehogy úgy járjunk, ahogy anyukám szokott, miután édesapám elfogyasztja a zöldséges ételeket, az evőeszközöket letéve megkérdezze valaki :"na és mi van enni?" :-)) Érdekes, sokakat a zöldséges étel egyáltalán nem laktat. Apukám esetében még ez sem igaz, őt a krumpli se... Tészta, nokedli, az igen:-)

Hozzávalók: 4 egész csirkecomb, 30 dkg, tetszés szerinti fagyasztott zöldségkeverék, 1 darab 80 dkg-os mélyhűtött réteslap, csirkefűszer, só, vékony baconszeletek, 1 tojás; a mártáshoz: 5-6 dkg reszelt sajt, 1 kicsi fej vöröshagyma, 2 kisebb cikk fokhagyma, 1 nagy evőkanál liszt, csipetnyi szerecsendió, kevés zsiradék, tej.

A combokat alaposan megmossuk, bedörzsöljük csirkefűszerrel, majd legalább egy órát pihentetjük a hűtőben. Közben felolvasztjuk a réteslapot, és enyhén sós vízben kifőzzük a zöldségkeveréket. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A húsokat tetszés szerint grillezve vagy sütőzacskóban készre sütjük, melegen tartjuk. Amíg sül, a réteslapot lisztezett munkalapon kissé elnyújtjuk, majd akkora kockákra vágjuk, hogy a rendelkezésünkre álló formákat kibélelhessük vele. A széleken lelógó tésztát vágjuk le, majd a formákat töltsük meg a zöldséggel. A másik lapot is nyújtsuk ki, ebből is vágjunk kockákat és fedjük le a kosarakat, a széleket óvatosan nyomkodjuk össze. Egy hegyes késsel szurkáljuk meg, hogy a keletkező gőz távozhasson, majd a felvert tojással kenjük le. Tetejére fektessünk a bacon szeletekből, de ha ez nem áll rendelkezésünkre, el is hagyhatjuk. A kosárkákat toljuk a forró sütőbe és süssük piros-ropogósra.

Amíg sül készítsük el a mártást. A zsiradékot hevítsük fel, dobjuk rá a hagymákat, dinszteljük üvegesre, majd adjuk hozzá a lisztet, kavargassuk, míg a színe megváltozik, vigyázzunk, nehogy megbarnuljon. Engedjük fel annyi tejjel, hogy mártás sűrűséget kapjunk, sózzuk, majd vegyük le a tűzről. Botmixerrel pépesítsük, majd kavarjuk simára a sajttal és ízesítsük szerecsendióval.

A combokat a kosárkával és a sajttal kínáljuk.

5 megjegyzés:

Hankka írta...

Nagyon-nagyon guszta! A körete pedig különösen tetszik! :)

Fagyal Hajnalka írta...

Köszönöm szépen hankka :)

Barbi konyhája írta...

Nagyon mutatós és ötletes a köret, így egyben az egész pedig nagyon kívánatos ebéd! :)

Vicuska írta...

Nagyon-nagyon tetszik az alkotásod!!! :)

Edi írta...

Csodás a zöldségkosárkád, így még az én válogatós fiam is megenné a zöldséget. Gyorsan ki is próbálom.