2012. március 8.

Édes-csípős szárnyak savanyú káposztasalátával


Tudom. Persze, hogy tudom, hogy lejárt a savanyú káposzta szezonja. De ez a receptem is téli. Vagy ez nem is mentség? No, azért akinek még van savanyú káposztája, kipróbálhatja ezt a receptet, nekem nagyon ízlett. Végül is két kedvencem találkozásáról van szó, káposzta is, savanyú is, na meg a szárnyika, ami kis családom egyik legszívesebben látott vendége:-)

Persze jöhet az a szárny burgonyával, salátával is, akár puliszkával, szóval szó ne érje a ház elejét, elmaradhat az a savanyú káposzta:-)

Hozzávalók a szárnyhoz: 12 csirke szárny, 0,5 dl olaj, 6 kanál vörösbor, 4 kanál méz, 4 kanál paradicsomlé, 2-3 kanál vastag paradicsompaszta, fél mokkáskanálnyi chili, só, bors; a salátához: 60 dkg savanyú káposzta, mérettől függően 1-2 édeskés alma, 1 fej lilahagyma, 1 szál sárgarépa, olaj, pirospaprika.

Elkészítése:

A szárnyakat megtisztítjuk, és alaposan megmossuk, csepegni tesszük. Közben a páchoz valókat összekavarjuk, sózzuk, borsozzuk. A szárnyakat beleforgatjuk, majd lefedve 1-2 órára hűtőbe tesszük, lehetőleg minél többször kavarjuk fel. Sütés előtt a húst emeljük sütőzacskóba, öntsük utána a pácot, majd a zacskót meglyuggatva toljuk sütőbe 30 percre. Ezután a zacskót óvatosan, hogy a kezünket meg ne égesse felvágjuk, majd kiszedjük a hús alól. A páclében tovább sütjük a húsokat, de időnként saját levével, egy kanál segítségével megöntözzük, különben a szaftja nem sül a szárnyakra. Piros-ropogósra sütjük.

A savanyú káposztát a reszelt sárgarépával és a negyedekre vágott, vékonyan felszeletelt vöröshagymával elkavarjuk, pirospaprikával megszórjuk, és kevés olajjal elkavarjuk. Az almákat megmossuk, de nem hámozzuk meg, kis szeletekre vagy kockákra vágjuk, ezt is belekeverjük, majd amíg a hús sül, érni hagyjuk.

Tálaláskor, ha maradna a szaftból, a szárnyak mellé kanalazva kínáljuk. Friss, fehér kenyérrel kínáljuk, de akár pirítóssal is ízletes.

Megjegyzés: ha túl savanyú a káposzta, öntsük fel hideg vízzel, és forraljuk fel. Ne hagyjuk főni, azonnal szűrjük le, és nyomkodjuk ki a vizet belőle.

4 megjegyzés:

Jutka írta...

Nagyon finomak!

Éva írta...

Ez így egyben valami nagyon finom lehet! Imádom a káposztát most ettük két napig a toroskáposztát. Nagyon finom lehet így a csirkehússal is.

Vicuska írta...

Sajnos nincs már savanyú káposztám, de szívesen enném én ezt nyáron is :)

Fagyal Hajnalka írta...

mi imádjuk:-)