2012. március 4.

Édes savanyú-csípős oldalas meleg krumplisalátával


Az utóbbi időben egyre távolabb kerülünk én, meg a disznóhús. A marhát szinte már egészen elhagytam, úgy tűnik, a pucsu is elmaradna, ha édesanyám nem nevelne belőle. Így azonban jelen van a konyhámban, ahogy az oldalas is, ami végképp nem a kedvencem. Pontosabban, nem volt az. Anyukám főzve gulyáslevesnek készíti, ritkábban süti. Főzve nem szeretem, mert túl zsíros. Sütve meg azért nem, mert túl száraz. Azonban egy nagyon régi sertéshús elkészítési módjait feldolgozó könyvben találtam egy variációt, amelyikben fő is, meg sül is. Így aztán omlós is lesz, meg a zsíros részek is kisülnek. Ehhez már csak egy izgalmas pácra volt szükségem, ez meg a gyerekeknek jött be, azóta a lányom folyton mézes húst kér. Mézeset, mert azóta mézzel is kipróbáltam, meg merem kockáztatni, hogy úgy egy leheletnyivel talán még finomabb is:-) Az eredeti recept az alábbi.

Merem ajánlani bárkinek, aki szereti az oldalast, omlós, sült, finom. Jó étvágyat! :-)

Hozzávalók a húshoz: 8 szem, szép vastag oldalas egyben, 5 dl ketchup, 4 gerezd fokhagyma, 4 kanál cukor, 4 babérlevél, 2 vöröshagyma, 1 kanál mustár, fél kanál ecet, só, bors, chili, szemes bors; a krumplisalátához: 1 kg krumpli, 3 savanyú uborka, 1 közepes hagyma, só, bors, 10 dkg vaj, 2 nagy kanál liszt, 5 dl tej, 1 nagy kanál mustár, savanyú uborka leve.

Elkészítése:

Először a krumplit héjában feltesszük főni. Amikor megpuhult, hideg vízben hagyjuk kihűlni.

Az oldalast jól megmossuk, majd annyi vízben tesszük fel főni, amennyi ellepi. Rávágunk egy vöröshagymát, rászórunk egy kiskanálnyi szemes borsot, hozzáadjuk a babérlevelet, majd megsózzuk. Fedő alatt lassú tűzön puhára főzzük. Kivesszük a levéből, hagyjuk lecsepegni.


Közben a másik hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük. Mielőtt levennénk, hozzáadjuk a cukrot, és addig kavargatjuk, míg az elolvad. Ekkor belekavarjuk a ketchupot, az ecetet, a mustárt, a zúzott fokhagymát és ízlés szerint chilivel, sóval és borssal eldolgozzuk, majd lassú tűzön főzzük, míg megsűrűsödik, ez körülbelül 10-15 percet vesz igénybe. Megkenjük vele az oldalast, majd a sütő grillfokozatán addig sütjük, míg szépen megpirul.


Amíg sül, elkészítjük a burgonyasalátát. A krumplikat tisztítsuk meg és vágjuk kisebb kockákra. A hagyma felét apróra, az uborkát karikára, vagy ha nagyobb, félkarikára vágva hozzáadjuk, óvatosan elkavarjuk, hogy ne törjük a burgonyát. Kevés zsiradékot forrósítunk, ezen megdinszteljük a maradék apróra vágott hagymát, majd megszórjuk a liszttel, kissé elkavarjuk, míg a liszt kifehéredik, majd felöntjük a tejjel. Kavargatjuk, míg felforr, majd levéve beledolgozzuk a mustárt, és a krumplira öntjük. Az egészet sóval, borssal megszórjuk, és elkavarjuk. Az uborka levével ízlés szerint kissé savanykásra ízesítjük.

A húst tálaláskor vágjuk kettős szeletekre.


Megjegyzés: Mivel a tél a disznóvágások kora, sokan fogyasztják előszeretettel a sertés oldalast, amit legtöbbször sütve készítünk el. A fűszeres-sült hús elég nehezen emészthető, és sokszor kissé keményre is sikerül, ezért érdemes először puhára főzni, majd a fűszeres páccal épp csak szép pirosra sütni. A hús így készítve omlós és szaftos marad.


Tipp: Ha a burgonya levébe kevés ecetet öntünk, nem reped ki főzés közben.

3 megjegyzés:

Hobbychef írta...

Nem teljesen értelek. A marha kevésbé "ártalmas", mint a disznó. Miért a marhát száműzted étrendedból?
Elnézést, de én nem erélyi lévén, nem tudom, mi az a pucsu.
Egyébként, amit főztél, s a fotóját is feltetted, nagyon guszta, szívesen megkóstolnám.

Fagyal Hajnalka írta...

Szia! Először is köszi szépen.-)
A "pucsu" az a disznó. A marhát pedig nem tudom miért száműztem, de az biztos, hogy nem azért, mert ne tartanám egészségesnek. A vörös húsok úgy általában kezdenek kiesni a kegyemből, minden ok nélkül:-) A "pucsu" is egyre kevésbé kerülne asztalra, ha édesanyám ne tartaná:-)
Szép estét neked! :-)

Éva írta...

Nagyon guszta ! Nagyon szép színe van a húsodnak nagyon finom lehetett így a krumplival!Szeretjük az oldalast elég gyakran szoktam sütni!