2011. november 17.

Joghurtos savanyú uborkás gombócleves


A savanyú íz áll hozzám a legközelebb, ilyen hidegben meg aztán végképp átállok rá. Sajnos savanyú káposztám egyelőre csak anyukámnál van, így valami mást kellett kitalálnom. Egyszer rég, kész sokkot kaptam, amikor anyukám egyik Dolgozó Nő című magazinjában (lehet, hogy örököltem a magazinmániám?) láttam egy receptet. Akkor elképzelni sem tudtam, hogy lehet savanyú uborkából levest főzni, de úgy látszik, hogy épp emiatt ragadt meg bennem annyira a leves. Ma, mikor azon gondolkodtam, milyen levest is főzzek, mire jönnek a gyerekek, egyben savanyú után áhítoztam, hirtelen eszembe jutott a régi recept. két dologra emlékeztem belőle, a savanyú uborkára és a krumplira. A többi hozzávalót már ki kellett egészíteni. Egy kicsit aggódtam, hogy fogadják majd a csibék, de nem várt sikert aratott. Volt egy nagyon édes jelenet is. Veronikám berobog, éhesen, és nekiveselkedik a levesnek. Eközben épp rám csörög anyukám, kislány felkapja a telefont. Anyukám kérdezi tőle, mit csinál, mire ő: eszik. Anyukám: és mit? Mire a kislány rám néz, és azt mondja: - Azt nem tudom, de nagyon finom! :-))

A leves savanykás, de nem savanyú, a joghurt pedig olyan selymessé teszi, hogy öröm kanalazni. Érdekes, hogy azt vártam, hogy hűtő hatású lesz, de nem az! Ahogy jobban belegondoltam, végül is érthető, hiszen igaz, hogy a joghurt és a savanyú uborka hűti a szervezetet, a bab, a hús és a krumpli viszont melegíti, pláne a tárkony és a dinsztelt hagyma. Érthető hát, hogy kellemes, melengető leves, igazi téli étel. Ez a leves sokszor lesz még szívesen látott vendég nálunk a télen:-)

Hozzávalók: 25 dkg darált hús, 3 darab nagy krumpli,3 közepes savanyú uborka, 2 dl tejföl, 2 szelet kenyér, 2-3 tojás mérettől függően, 1 kanál liszt, 1 kisüveg zöldbab, 1 kis fej hagyma, só, bors, tárkony.

A krumplikat kockára, a hagymát apróra vágjuk. A hagymát kevés zsiradékon megfuttatjuk. Amikor megdinsztelődött, hozzáadjuk a krumplit, majd felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Megsózzuk, és majdnem készre főzzük. Ekkor feltöltjük még annyi vízzel, amennyi elég lesz ahhoz, hogy a gombócokat kifőzhessük benne. A darált húsból, az áztatott kenyér beléből és a tojásokból, sózva és borsozva kidolgozzuk a gombócok masszáját, majd vizes kézzel kis gömböcöket formálunk belőle. Ezt a fővő levesbe adjuk, majd lassú tűzön együtt főzzük tovább. Közben hozzáadjuk a karikára vágott savanyú uborkát, és a zöldbabot, illetve fél mokkáskanálnyi tárkonyt. A babnak és az uborkának már nem sokat kell főni, mivel nem nyersek. Amikor a gombóc és a krumpli is megfőtt, behabarjuk az 1 kanál liszttel elkavart joghurttal, miután felforrt még lassan főzzük 2-3 percig, majd a tűzről levesszük. Forrón kínáljuk.

4 megjegyzés:

martinelli írta...

Ez istenien néz ki, biztos nagyon finom!!! Gratulálok!

Reka írta...

Ez nagyon bejon nalam is, ki fogom probalni!!!! Imadom a savanyu uborkat!!!!

Fagyal Hajnalka írta...

Azóta már megfőztem még egyszer, nekünk nagyon bejön:-) Köszönöm:-)

Vicuska írta...

Nekem is nagyon bejön!