2011. november 4.

Citromszelet




Ez a süti állandó visszatérő nálunk. Finom, omlós süti, az egész család szereti. Régebben lakodalmakban sütötték, ma sajnos már hírét sem hallani. Kiadós, ezért ünnepek alatt, vendégvárásban nagyon megéri elkészíteni.

Hozzávalók:

A kakaós, omlós laphoz: 25 dkg liszt, 1 kanál kakaó, 5 dkg zsír, 5 dkg cukor, fél kiskanálnyi szódabikarbóna, 1 dl langyos tej.

A középső laphoz: 5 tojás+2 kanál víz, 7 kanál liszt, 7 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor.

A krémhez: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 dl tej, 7 evőkanál liszt, egy citrom leve.

Az omlós laphoz a zsírt eldörzsöljük a liszttel. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és a tejjel jól gyúrható tésztát gyúrunk belőle. Két cipóba osztjuk, és letakarva addig pihentetjük, míg az öt tojásból piskótát sütünk. Ehhez a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket félkeményre verjük, közben lassanként hozzáadjuk a vizet is, majd lassanként beledolgozzuk a cukrot is. Amikor már kemény hab, hozzáadjuk a tojások sárgáját, azzal is verjük kissé. Ezután kanalanként, fakanállal óvatosan forgatva beledolgozzuk a lisztet és a sütőport is. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és készre sütjük. Közben az egyik omlós cipót a piskótás tepsi méretével megegyező tepsihát nagyságúra nyújtjuk, majd a kisült piskótás tepsi hátára emelve, sütőpapíron megsütjük, ugyanígy a másodikat is. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, mert megkeményedik, és sokkal nehezebben puhul meg összerakás után.

A krémhez a lisztet csomómentesen elkeverjük, majd lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük. Még forrón belekavarjuk a cukrot és hagyjuk kihűlni. Ekkor simára kavarjuk a lágy vajjal, és a citrom levével. Közben kóstolgassuk, mert ízléstől függ, mennyi citromlét használunk hozzá.

Az egyik omlós lapot megkenjük a krémfelével, ráillesztjük a piskótát. Rákenjük a maradék krémet, és befedjük a második omlós lappal. Tetszés szerint porcukorral megszórva, vagy vajjal elkavart olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk. Pár órányi állás után szépen szeletelhető.

2 megjegyzés:

Vicuska írta...

Ha jól emlékszem, mifelénk Kárpátalján, ezt Klára szeletnek hívták, mindenesetre két lap közé piskóta ment és valami ilyen finom krém. Megpróbálom kikeresni a jegyzeteimből.

Fagyal Hajnalka írta...

Nálunk Biharban ez nagyon sokáig lakodalmas sütemény volt, aztán sajnos a házi készítésű süti kiment a divatból, ma már senki sem süt háznál. Pedig milyen finom sütik készültek!
A süti arrafelé még ma is ünnepi, leginkább nagyobb alkalmakon készítik :)
Kíváncsi vagyok a te változatodra, s hogy az is citrommal készül-e:)