Ez a süti állandó visszatérő nálunk. Finom, omlós süti, az egész család szereti. Régebben lakodalmakban sütötték, ma sajnos már hírét sem hallani. Kiadós, ezért ünnepek alatt, vendégvárásban nagyon megéri elkészíteni.
Hozzávalók:
A kakaós, omlós laphoz: 25 dkg liszt, 1 kanál kakaó, 5 dkg zsír, 5 dkg cukor, fél kiskanálnyi szódabikarbóna, 1 dl langyos tej.
A középső laphoz: 5 tojás+2 kanál víz, 7 kanál liszt, 7 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor.
A krémhez: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 dl tej, 7 evőkanál liszt, egy citrom leve.
A krémhez a lisztet csomómentesen elkeverjük, majd lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük. Még forrón belekavarjuk a cukrot és hagyjuk kihűlni. Ekkor simára kavarjuk a lágy vajjal, és a citrom levével. Közben kóstolgassuk, mert ízléstől függ, mennyi citromlét használunk hozzá.
Az egyik omlós lapot megkenjük a krémfelével, ráillesztjük a piskótát. Rákenjük a maradék krémet, és befedjük a második omlós lappal. Tetszés szerint porcukorral megszórva, vagy vajjal elkavart olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk. Pár órányi állás után szépen szeletelhető.
2 megjegyzés:
Ha jól emlékszem, mifelénk Kárpátalján, ezt Klára szeletnek hívták, mindenesetre két lap közé piskóta ment és valami ilyen finom krém. Megpróbálom kikeresni a jegyzeteimből.
Nálunk Biharban ez nagyon sokáig lakodalmas sütemény volt, aztán sajnos a házi készítésű süti kiment a divatból, ma már senki sem süt háznál. Pedig milyen finom sütik készültek!
A süti arrafelé még ma is ünnepi, leginkább nagyobb alkalmakon készítik :)
Kíváncsi vagyok a te változatodra, s hogy az is citrommal készül-e:)
Megjegyzés küldése