2011. április 30.

Kávészelet


Egyik hülyeségem, hogy nem iszom a feketekávét, de az illatát, és a "nyers" ízét szeretem. Pl. amikor reggelente a szüleimnél a tűzhelyen rotyog-kotyog, olyan "otthonias" hangulat fog el, amit kifejezetten élvezek.
Évekkel ezelőtt ettem egy születésnapon az alábbi sütihez hasonlót. Mivel nem emlékszem egészen pontosan még arra sem, hogyan nézett ki, így improvizáltam:-)

Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, 12 dkg vaj, vagy 10 dkg zsír, 1 tojás, 1 citrom héja, 1.5 dl tej, 1 sütőpor, 20 dkg négyszög alakú, nem túl kemény keksz.

A krémhez: 8 kanál liszt, 10 kanál cukor, 6 dl tej, 1 kocka vaj, csomag vaníliás cukor, egy kanálnyi átszitált darált kávé.

A kekszek bemártásához: 1 dl feketekávé, 1 dl tej.

A cukrot az egész tojással habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vajat és a citromhéjat, ezzel is felhabosítjuk. Váltakozva, hogy össze ne csomósodjon beledolgozzuk a sütőporral elkavart lisztet és a tejet. Egy elég híg masszát kapunk. Kikent, kilisztezett tepsibe töltve, közepes tűznél süssük készre.
A krémhez a lisztet kavarjuk simára a tejjel és a cukrorral, majd nagyon lassú tűzön sűrítsük be. (Ha cukor nélkül készítjük kevésbé ragad a végén. Én azonban valamiért nem szeretem, ha a végén kell kikavarni a porcukrot a vajjal.) Miután a krém kihűlt, kavarjuk habosra a vajjal, majd válasszuk ketté. Az egyik feléhez adjuk a kanálnyi átszitált kávét.
Ezután a vaníliás krémet kenjük rá a tésztára. A kekszeket egyenként mártogassuk bele a tejjel elkavart feketekávéba, majd egyenként helyezzük a krém tetejére. Végül a kávés krémmel húzzuk be az egészet.
Jó, ha felhasználás előtt egy nappal elkészítjük, hogy a keksznek legyen ideje megpuhulni.

3 megjegyzés:

Éva írta...

Jól néz ki a sütid,nagyon szeretem a kávé ízét a süteményben!

4Gyerek írta...

mutatós.

Helga írta...

Szivesen megkostolnam!