Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
2011. április 30.
Kávészelet
Published :
9:20
Egyik hülyeségem, hogy nem iszom a feketekávét, de az illatát, és a "nyers" ízét szeretem. Pl. amikor reggelente a szüleimnél a tűzhelyen rotyog-kotyog, olyan "otthonias" hangulat fog el, amit kifejezetten élvezek.
Évekkel ezelőtt ettem egy születésnapon az alábbi sütihez hasonlót. Mivel nem emlékszem egészen pontosan még arra sem, hogyan nézett ki, így improvizáltam:-)
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg cukor, 30 dkg liszt, 12 dkg vaj, vagy 10 dkg zsír, 1 tojás, 1 citrom héja, 1.5 dl tej, 1 sütőpor, 20 dkg négyszög alakú, nem túl kemény keksz.
A krémhez: 8 kanál liszt, 10 kanál cukor, 6 dl tej, 1 kocka vaj, csomag vaníliás cukor, egy kanálnyi átszitált darált kávé.
A kekszek bemártásához: 1 dl feketekávé, 1 dl tej.
A cukrot az egész tojással habosra kavarjuk, hozzáadjuk a vajat és a citromhéjat, ezzel is felhabosítjuk. Váltakozva, hogy össze ne csomósodjon beledolgozzuk a sütőporral elkavart lisztet és a tejet. Egy elég híg masszát kapunk. Kikent, kilisztezett tepsibe töltve, közepes tűznél süssük készre.
A krémhez a lisztet kavarjuk simára a tejjel és a cukrorral, majd nagyon lassú tűzön sűrítsük be. (Ha cukor nélkül készítjük kevésbé ragad a végén. Én azonban valamiért nem szeretem, ha a végén kell kikavarni a porcukrot a vajjal.) Miután a krém kihűlt, kavarjuk habosra a vajjal, majd válasszuk ketté. Az egyik feléhez adjuk a kanálnyi átszitált kávét.
Ezután a vaníliás krémet kenjük rá a tésztára. A kekszeket egyenként mártogassuk bele a tejjel elkavart feketekávéba, majd egyenként helyezzük a krém tetejére. Végül a kávés krémmel húzzuk be az egészet.
Jó, ha felhasználás előtt egy nappal elkészítjük, hogy a keksznek legyen ideje megpuhulni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
Hozzávalók: Egy liba melléről levágott hús, a pácléhez 2 dl olaj, só, bors, 1kanál mustár, néhány babérlevél, 2 cikk fokhagyma, aki szereti ...
-
Emlékszem, hogy az átkos után, amikor megjelent az üzletben a suhajda, akkori barátnémmal mind azt vettünk, ha ki akartunk rúgni egy kicsit ...
-
A hájas a kényes pontom. Egyszerűen elfelejteném, ha tehetném, mert iszonyúan sok munkával jár, unalmas, és ráadásul, szerintem még csak nem...
-
Angéla egy nagyon kedves mézesbábos hölgy, akinek saját honlapján bárki megcsodálhatja szemgyönyörködtető műveit itt . Mindig nagy problémát...
Szomszéd blogok:)
-
-
-
-
-
-
Eperkrémleves3 éve
-
-
-
-
-
-
3 megjegyzés:
Jól néz ki a sütid,nagyon szeretem a kávé ízét a süteményben!
mutatós.
Szivesen megkostolnam!
Megjegyzés küldése