2012. május 20.

Zöldséges burgonya kapormártással


Ez már egy könnyű kis étel, finom, ízletes, akár hús mellé is :-) A kaprot meg minden formában, bármikor. Nem szabad elfeledkezni arról se, hogy fgyasszunk az illatos, zsenge kaporhajtásokból, télen igazán üde felfrissülést hoz. Én tésztába is simán felhasználom:-)

Hozzávalók: 80 dkg egyforma nagyságú sárga burgonya, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg brokkoli, 10 dkg édes csemegekukorica, 1 szelet zeller, petrezselyemzöld, só, bors, sajtszeletkék; a mártáshoz: 2 kanál liszt, olaj, 3-4 dl tej, só, kiskanálnyi cukor, pici ecet, zöldkapor, akár fagyasztva, mokkáskanálnyi pirospaprika.

Elkészítése:
A burgonyát megmosva, héjában megfőzzük, hideg vízben kihűtjük, megtisztítjuk. A sárgarépát hasábokra vágjuk és a zellerrel enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a jól megmosott, kisebb rózsáira szedett brokkolit is, és készre főzzük.  Leszűrjük.
A krumplikat óvatosan, hogy ne törjenek szét, kettévágjuk, majd egy karalábévájóval a közepüket kivájjuk, az üregeket sóval megszórjuk, és egy olajjal kikent tepsibe állítjuk. A répát és a zellert kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a brokkolit, a kukoricát, sózzuk, borsozzuk, majd beleaprítjuk a kikanyarintott krumplit is. Elkavarjuk, majd megtöltjük vele a burgonyákat. A tetejüket sajtszeletkékkel befedjük, majd forró sütőbe tolva szép aranysárgára sütjük.
Közben a mártáshoz az olajt felhevítjük, beleszórjuk a lisztet és fehéredésig kavargatjuk. Beleszórjuk a pirospaprikát, majd azonnal felengedjük kevés tejjel. Simára kavarjuk, majd lassanként hozzátöltjük a többi tejet is, folyamatosan kavargatva. Hozzákavarjuk a cukrot, az ecetet, a zöldkaprot is, és mártás sűrűségűre főzzük. Ha kíván még tejet, adjunk hozzá.
Akkor a legfinomabb, ha a krumplikat rögtön elkészültük után feltálaljuk.
Tipp: ha a burgonyák nem akarnak megállni a tepsiben, az aljukból vágjunk le egy keveset, így már nem fognak eldőlni. A levágott burgonyát adjuk a töltelékhez.

0 megjegyzés: