2012. február 24.

Gombakrémleves sonkával


A gombát minden formájában szeretem, bár mifelénk csak kétfélét kapok meg, a laskát illetve a csiperkét. Bár már láttam barna csiperkét, de olyan ványadt volt szegény, hogy kihagytam. Az is igaz, hogy leginkább egy kis zöldségesben vásárolok ilyesmit, ami ha hiszitek, ha nem, valóban egy sarkon van. Mint a filmekben:-)) Na, de elkalandoztam.


Szóval a gomba minden formában, levesnek, főételnek, köretnek, sós harapnivalókhoz, egyszerűen imádom, és imádom.


Az alábbi leves leginkább téli, mert szerintem nagyon melegítő hatású. Ami érdekes, mert a kínai gyógyászat szerint a gomba alapból hűtő hatású. Talán a tej+ gomba párosítás teszi? Nem, az sem teheti, mert ugyancsak a kínai szerint a tej is hűtő... Akkor nem tudom. Lehet, hogy csak rám van melengető hatással? :-)

A melegítő hatású ételek felmelegítik a szívet-lelket, de még a hideg végtagokat is. Fontos, hogy a legmegfelelőbb hőmérsékleten fogyasszuk őket. Ha túl forró, akkor irritálni fogj, szó szerint idegessé válik tőle az ember, ha hideg, akkor punnyaszt. Mindenkinek magának kell ezt eldöntenie. Ezt az én családomban elég nehéz véghezvinni. Édesanyám épp csak langyosan eszi, a gyerekek és az apukám melegen, én viszont forrón.


Csak érdekességként, a húsleves az egyik legmelegítőbb ételünk, nem véletlen, hogy "gyógyító" leves lett belőle, a jó csontos változatát pedig erőlevesnek hívják. Ezzel a levessel viszont érzékeny gyomrúaknak, elsavasodott szervezetűeknek vigyázni kell, mert újramelegítve már erősen savasít. Ha tehetjük, frissen fogyasszuk, nyugodtan, lassan kanalazva, mert akkor valóban erőt ad.


Na, de megint csak vissza a gombaleveshez:-)


Iszonyú egyszerű elkészíteni, olcsó, laktató, ám mégsem nehezít el, és ráadásul még finom is. Ha A sonkát elhagyjuk róla, az sem baj, de tény, hogy különlegesebbé válik általa. Maximum kössünk kiegyezéseket: na jó, ne legyen sonka, de jöhet egy kis bacon, finom szalonnapörc, de akár kevésbé csípős, vékony kolbászka is. De csak úgy egymagában fogyasztva is mehet:-)


Örök vita folyik arról, hogy szabad-e a gombás ételeket újra melegíteni, ezt én nem tudom eldönteni, nem vagyok szakértő. igyekszek mindig csak annyit főzni, hogy elfogyjon frissen, de ha bármilyen gombás ételből marad kicsi, nem dobom ki, újra melegítem. A gyereket messze zavarom tőle, az én gyomrom meg már úgy is sokat elbír...


Eddig még nem volt bajom belőle...

Hozzávalók: 30 dkg gomba, 10 dkg sonka, 1 közepes vöröshagyma, 2 csapott kanálnyi liszt, tej, só, bors.


Elkészítése:


A gombát jól megmossuk. Egy szép fejet kettészelünk, ebből 8 szép szeletet vágunk. A többi gombát kis szeletekre daraboljuk. A hagymát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. Hevülő olajban, a gombaszeleteket pillanatok alatt szépen kisütjük, kiszedjük és félretesszük. A nagyon vékony csíkokra vágott sonkát is az olajba dobjuk, pár kavarással átpirítjuk, majd kiszedjük. Ekkor a hagymát is rádobjuk az olajra, megdinszteljük, majd hozzáadva a gombát együtt tovább dinszteljük. Ezután enyhén sózva, fedő alatt, kevés víz hozzáadásával puhulásig pároljuk. Ha szükséges, kevés vízzel még felöntjük. Levesszük a tűzről, majd borssal megszórva leturmixoljuk. Kavarjuk el benne a lisztet, majd annyi tejjel, amilyen sűrűre szeretnénk a levest, felengedjük. A tűzre visszatéve az egészet összeforraljuk. Tálaláskor a gombaszeleteket és a sonkát a leves tetejére halmozzuk, friss zöldpetrezselyemmel a tetejét megszórjuk.

1 megjegyzés:

Kata írta...

Nagyon tetszik, már egy ideje készülök gombakrémlevest készíteni, mert szeretm nagyon, csak még nem készítettem. Listára felvéve!:)