2012. október 31.

Tepertős, borsos pogácsa, olyan, amilyennek lennie kell

Megvallom őszintén, a tepertős pogácsa az egyik gyengém. Egyrészt időnként megkívánom, másrészt eddig még sosem sikerült igazán olyanra, amilyenre vágytam. Nem beszélek mellé, ez a recept nagyon jól összeállt. Anyukám receptje szerint zsír kell hozzá, és valamivel több tepertő, illetve ő nem adott hozzá tejfölt, csak tejet, na meg ő egybe gyúrja a tepertőt a tésztával, úgy keleszti és szaggatja. Az is finom, de ez így nagyon jó lett, és még másnap is puha és omlós maradt az a pár darab, amit melegen már nem bírtunk eltüntetni. Teával, forralt borral nagyszerű, de a lányom ma krumplilevessel ette, és azzal is jó volt. 


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg tepertő, 15 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő, 1-1,5 dl tej, 2 kanál olaj, 2 kanál tejföl, 1,5 teáskanál só, 1 kanál cukor, 1 tojás, só, őrölt bors, köménymag.

Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk. 1 dl tejben elkavarjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A liszthez öntjük, hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, az élesztőt, a sót, és annyi meleg tejet, hogy könnyen dolgozható tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk, míg a kéztől és az edénytől elválik. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, lekenjük a tepertővel, megszórjuk kevés sóval, és jócskán borssal. Először az alsó részét hajtjuk fel, majd ráhajtjuk a felsőt, ugyanígy járunk el a két oldalsó résszel is. A hajtogatással lefelé lisztezett edénybe tesszük, megszórjuk kevés liszttel, duplájára kelesztjük. Óvatosan kb. 4 cm vastagra nyújtjuk, lekenjük a felvert tojással, bevagdossuk a tetejét, megszórjuk köménymaggal, majd lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, szépen megkelesztjük, majd 10-15 perc alatt ropogós pirosra sütjük.

A recept benne lesz a novemberi Finom Falatokban.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha hasonló hagyományos magyar ételeket akartok ajánlom forrásnak: A magyar úri család konyhája c.

Barbara írta...

Szia, baromira tetszik a cikk :)