Gondolat
"A pénz és a siker nem változtatja meg az embert, csak felerősíti meglévő tulajdonságait." Will Smith
...milyen igaz...
...milyen igaz...
Szerintem
- Fagyal Hajnalka
- Olyan vagyok, mint a sablonon látható nő, combos, pocakos, száj a fülig érős, világra rácsodálkozós, naivos, gyerekeket kajával kergetős, "sírva-röhögős". Semmi extra, semmi plusz, csak egyszerűen én. Szerintem:-)
Keresős
Leves
Zöldséges főétel
Aprósütemény
Palacsinta, gofri, égetett tészta
Krémek,desszertek
2011. február 13.
Bableves savanyú káposztával
Published :
23:42
Hozzávalók:
60 dkg nagy szemű fehér bab, 40 dkg savanyú káposzta, 2 szál fehér- és 2 szál sárgarépa, pár darab babérlevél, só, bors, petrezselyemlevél, 1 kanál liszt, kevés piros paprika, kevés zsiradék.
Elkészítése:
Az előző este beáztatott babot forraljuk fel, majd a vizet öntsük ki alóla, így nem okoz puffadást. Kuktába tegyük fel főni 30 percig, adjuk hozzá a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk meg. Amikor a gőz elszállt, vegyük le a kukta tetejét, és adjuk hozzá az előzőleg megtisztított, kockára vágott zöldséget, a kimosott káposztát és a petrezselyemlevelet. Együtt, fedő alatt pároljuk készre. A zsiradékot forrósítsuk fel, szórjuk rá a lisztet, majd párat kavarva rajta azonnal adjuk hozzá a pirospaprikát. Vegyük le a tűzről, majd hideg vízzel kavarjuk simára. Adjuk a leveshez, forraljuk össze. Ha szükséges, még adjunk a leveshez vizet, hogy a megfelelő állagot elérje, ezzel forraljuk fel. Van, aki sűrűbben, van, aki levesesebben kedveli. Fehér kenyérrel, hagymával, kevés ecettel ízesítve, tejföllel kínáljuk.
Megjegyzés. Ez a változat hús nélküli. Füstölt hússal is készíthetjük, ekkor a húst a babbal tegyük fel főni, a főzési időt pedig toljuk fel 40-45 percre. A húst kiszedve zöldségeljük, majd készítsük el a fentiek alapján. A húst önmagában, kenyérrel is elfogyaszthatjuk még melegen, vagy a végén, kis kockára vágva adhatjuk a leveshez.
Aki szereti a savanykás leveseket, a káposzta levéből is adhat a leveshez, de akár paradicsomlével is gazdagíthatja.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Advent és karácsony
Erdélyi Konyha kalendárium 2013
Heti legtöbbet nézős
-
Már elég rég írtam a hájastészta készítéséről egy bejegyzsét, most szeretnék hozzáfűzni valamit. Legutóbbi disznóvágáskor 3 adag hájat tettü...
-
Az Erdélyi Konyha gondozásában immár a harmadik szám is kikerült az árusítókhoz, sok-sok rejtvénnyel és finom ételek receptjével, illetve né...
-
Ma kivettem egy csomag karajt a fagyasztóból, de mire kiolvadt elment a kedvem a rántott hústól, ráadásul valami fűszeresre vágytam. Így kés...
-
A kókuszos dolgokkal én valahogy mindig úgy voltam, hogy nem szerettem őket. Fiam, lányom, na meg édesapám annál inkább. Egy-két hete azzal ...
-
Azt gondolom, nem tévedek, ha azt mondom, hogy egyetlen oka van annak, hogy a hájas tészták még nem mentek ki a divatból, ez pedig a ragaszk...
4 megjegyzés:
Nézz be hozzám!
Fini!
Még ilyen párosításban nem próbáltam levest főzni, de nagyon ínycsiklandozó, idáig érzem az illatát.
Hajnalka, úgy eltűntél, gondolom sok a dolgod, nem érsz rá.
Szóval csak benéztem érdeklődni mi van veled és Tücsi-Brutusszal.
Remélem minden rendben azért:-)))
Megjegyzés küldése