ELENORE

2011. február 13.

Bableves savanyú káposztával




Hozzávalók:
60 dkg nagy szemű fehér bab, 40 dkg savanyú káposzta, 2 szál fehér- és 2 szál sárgarépa, pár darab babérlevél, só, bors, petrezselyemlevél, 1 kanál liszt, kevés piros paprika, kevés zsiradék.
Elkészítése:
Az előző este beáztatott babot forraljuk fel, majd a vizet öntsük ki alóla, így nem okoz puffadást. Kuktába tegyük fel főni 30 percig, adjuk hozzá a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk meg. Amikor a gőz elszállt, vegyük le a kukta tetejét, és adjuk hozzá az előzőleg megtisztított, kockára vágott zöldséget, a kimosott káposztát és a petrezselyemlevelet. Együtt, fedő alatt pároljuk készre. A zsiradékot forrósítsuk fel, szórjuk rá a lisztet, majd párat kavarva rajta azonnal adjuk hozzá a pirospaprikát. Vegyük le a tűzről, majd hideg vízzel kavarjuk simára. Adjuk a leveshez, forraljuk össze. Ha szükséges, még adjunk a leveshez vizet, hogy a megfelelő állagot elérje, ezzel forraljuk fel. Van, aki sűrűbben, van, aki levesesebben kedveli. Fehér kenyérrel, hagymával, kevés ecettel ízesítve, tejföllel kínáljuk.
Megjegyzés. Ez a változat hús nélküli. Füstölt hússal is készíthetjük, ekkor a húst a babbal tegyük fel főni, a főzési időt pedig toljuk fel 40-45 percre. A húst kiszedve zöldségeljük, majd készítsük el a fentiek alapján. A húst önmagában, kenyérrel is elfogyaszthatjuk még melegen, vagy a végén, kis kockára vágva adhatjuk a leveshez.
Aki szereti a savanykás leveseket, a káposzta levéből is adhat a leveshez, de akár paradicsomlével is gazdagíthatja.

4 megjegyzés:

  1. Még ilyen párosításban nem próbáltam levest főzni, de nagyon ínycsiklandozó, idáig érzem az illatát.

    VálaszTörlés
  2. Hajnalka, úgy eltűntél, gondolom sok a dolgod, nem érsz rá.
    Szóval csak benéztem érdeklődni mi van veled és Tücsi-Brutusszal.
    Remélem minden rendben azért:-)))

    VálaszTörlés