ELENORE
▼
2010. november 3.
Töltött libanyak
Hozzávalók:
1 liba nyakbőre, 10 dkg darált hús, 5 dkg libamáj, 2 szelet szikkadt kenyér, 1 tojás, egy kis fej hagyma, 2-3 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, ízlés szerint más zöldfűszerek: majoránna, petrezselyemzöld.
Elkészítése:
A liba nyakáról húzzuk le a bőrt, a vékonyabb végét vastag tűvel varrjuk be. Enyhén sózzuk be, tegyük hűtőbe felhasználásig. A darált húshoz adjuk a beáztatott kenyérszeleteket, a tojást, a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, de ne számítsunk rá, hogy a nyak maga is sós egy kicsit. A hagymát vágjuk apróra, zsiradékban futtassuk meg, kaparjuk hozzá a májat és süssük készre. Ha szeretjük, ekkor kavarjuk hozzá a zöldfűszereket is. A májas hagymát kavarjuk hozzá a darált húshoz, alaposan dolgozzuk ki. Ezzel a masszával, egy kiskanál segítségével töltsük meg a nyakat. Ha a töltelék kevésnek bizonyulna, főzzünk hozzá egy kemény tojást, vágjuk apró kockákra, és kavarjuk a húshoz. A megtöltött nyak felső részét is varrjuk be. Egy edényben tegyünk vizet forrni, ebbe óvatosan emeljük bele a nyakat, lassú tűznél főzzük, 10-15 percig. Erre azért van szükség, hogy a bőr megfőjön, másképp sülés közben megkeményedne. Szedjük ki a vízből, és hagyjuk kihűlni. Ezután bő, forró olajban süssük minden oldaláról szép pirosra. Csak azután szeleteljük, ha már kihűlt. Vegyes salátával, nyers lilakáposzta salátával kínáljuk.
ÁÁÁ ezt nagyon megkívántam..sanos nem sok esélyem van libát enni:(
VálaszTörlésAliz mesélte, hogy felétek nem nagyon van liba. Ha tudnám, megoldanám, hogy küldök egyet... de elég macerás volna:-)
VálaszTörlésTalán ha egyszer eljöttök Nagyvárad felé, majd libafélével várlak titeket:-) Úgyis imádok vendégséget szervezni:-)
Atyám milyen guszta!
VálaszTörlésRemekül néz ki!
Hajnalka, hogy mennyi finomságot feltettél, csak ámulok és bámulok és mindegyiket nagyon kívánom!Egyszer elmegyek hozzád az biztos .-)
VálaszTörlésOttis, hát, remélem, egyszer ti is eljöttök erre, akkor nagyon szívesen készítek egy libás ebédet:-)
VálaszTörlésJuci, köszönöm szépen!