Vasárnapi ebédhez, ünnepekre, vendégségbe, vagy csak úgy. Mert finom:-)
Hozzávalók a karajhoz: 4 szelet csontos karaj, 2 kanál mustár, 1 vöröshagyma, 1 sárgarépa, 1 szelet zeller, 1 dl finom bor, só, bors; A káposztasalátához: 1 kisebb fej (kb. 60 dkg) fehérkáposzta, 5-6 kanál majonéz, 1 szál sárgarépa, 1 kisebb hagyma, só, cukor és ecet, ízlés szerint; A körethez 60 dkg burgonya, só.
Elkészítése:
Először elkészítjük a salátát. A káposztát vékonyra reszeljük, sóval kissé megszórjuk, összekavarjuk. A répát és a hagymát is lereszeljük és a káposztához adjuk. Az egészet jól elkavarjuk, cukorral, ecettel ízesítjük, majd simára kavarjuk a majonézzel. Amíg a hús elkészül, hűtőben érleljük.
A karajt sóval bedörzsöljük, majd zsiradékon mindkét oldaláról elősütjük. Kivesszük, a megmaradó olajhoz adjuk a kisebb szeletekre vágott hagymát, a felkarikázott répát, a kis kockákra vágott zellert és pár percig kavargatva összeérleljük. Belekavarjuk a mustárt, majd ráöntjük a bort. Visszahelyezzük a húst, majd lassú tűzön puhára pároljuk. Időközben kevés vízzel pótoljuk, míg a hús megpuhul. A karajt kiszedjük, melegen tartjuk, a visszamaradó szaftot botmixerrel pépesítjük.
Közben a megtisztított, nagyobb kockákra vágott burgonyát enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, lecsepegtetjük. Zsiradékot hevítünk, a burgonyát beletéve ropogós pirosra sütjük.
Megjegyzés: ha úgy jobban szeretjük, a hús alól visszamaradó szaftot kevés tejföllel, tejszínnel elkavart kiskanálnyi liszttel be is sűríthetjük. Ha túl sűrűre sikerülne, tejjel, vagy vízzel javítsunk az állagán, illetve szükség szerint fűszerezzünk utána.
Tetszik, mert tényleg finom! :)
VálaszTörlésVicuska, köszi! :-)
VálaszTörlés