Ez a süti állandó visszatérő nálunk. Finom, omlós süti, az egész család szereti. Régebben lakodalmakban sütötték, ma sajnos már hírét sem hallani. Kiadós, ezért ünnepek alatt, vendégvárásban nagyon megéri elkészíteni.
Hozzávalók:
A kakaós, omlós laphoz: 25 dkg liszt, 1 kanál kakaó, 5 dkg zsír, 5 dkg cukor, fél kiskanálnyi szódabikarbóna, 1 dl langyos tej.
A középső laphoz: 5 tojás+2 kanál víz, 7 kanál liszt, 7 kanál cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél csomag sütőpor.
A krémhez: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 5 dl tej, 7 evőkanál liszt, egy citrom leve.
A krémhez a lisztet csomómentesen elkeverjük, majd lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük. Még forrón belekavarjuk a cukrot és hagyjuk kihűlni. Ekkor simára kavarjuk a lágy vajjal, és a citrom levével. Közben kóstolgassuk, mert ízléstől függ, mennyi citromlét használunk hozzá.
Az egyik omlós lapot megkenjük a krémfelével, ráillesztjük a piskótát. Rákenjük a maradék krémet, és befedjük a második omlós lappal. Tetszés szerint porcukorral megszórva, vagy vajjal elkavart olvasztott csokoládéval is bevonhatjuk. Pár órányi állás után szépen szeletelhető.
Ha jól emlékszem, mifelénk Kárpátalján, ezt Klára szeletnek hívták, mindenesetre két lap közé piskóta ment és valami ilyen finom krém. Megpróbálom kikeresni a jegyzeteimből.
VálaszTörlésNálunk Biharban ez nagyon sokáig lakodalmas sütemény volt, aztán sajnos a házi készítésű süti kiment a divatból, ma már senki sem süt háznál. Pedig milyen finom sütik készültek!
VálaszTörlésA süti arrafelé még ma is ünnepi, leginkább nagyobb alkalmakon készítik :)
Kíváncsi vagyok a te változatodra, s hogy az is citrommal készül-e:)