ELENORE
▼
2010. augusztus 10.
Túrógombóc
Hjaj, ha eszembe jutnak az első próbálkozásaim! Egyszer a szüleimnél készítettem vidéken, de valami irtó keményre sikeredett. Anyukám úgy döntött, majd a Buksi elrágódik rajta. Szegény pára! Nyilván megörült a „csemegének”, és egyet egy falatból bekapott. Nagy volt a riadalom, mert úgy nézett ki, megfullad a szerencsétlen, mivel a kemény gombóc megakadhatott valahol félúton. A kutya meresztette ránk a szemeit, miközben mi azt sem tudtuk, hogyan segíthetnénk rajta… Azóta, ha túrógombóc készül, mindig előkerül a kérdés: - Hát a Buksi túléli-e?
Persze ez már egy másik recept, nekem bejött. Amikor túl sok készül belőle, vagy éppenséggel sok a túró, és nem tudok mihez kezdeni vele, elkészítem, majd lefagyasztom. Elővételkor kiolvasztás nélkül dobigálom a vízbe – természetesen egymástól széttöröm, így egy kicsivel hamarabb ki kell venni. Az ízén semmit sem változtat, a küllemén sem.
Hozzávalók:
50 dkg friss túró, 15 dkg búzadara, 2 tojás, 2 csomag vaníliás cukor, olaj, 4-5 evőkanálnyi zsemlemorzsa, tejföl, olaj, vagy vaj, porcukor.
A tojásokat válasszuk szét, a sárgákat adjuk a túróhoz, együtt keverjük simára. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, forgassuk a túrós masszához. Negyedórára tegyük félre, pihenni. Tegyünk vizet forrni. Tegyünk fel zsiradékot hevülni. Amikor forró, dobjuk rá a zsemlemorzsát, folyamatosan kavargassuk, míg a színe megváltozik. Vegyük le, mert a forró serpenyőtől még barnulni fog!
Vizes kézzel formázzunk kis golyókat a túrós masszából, majd rakjuk bele a fövő vízbe. Körülbelül 10 fövés perc után vegyünk ki egyet, vágjuk ketté. Ha a közepe is megfőtt, szedjük ki forró vízbe, majd innen halmozzuk a zsemlemorzsára. Forgassuk bele.
Porcukorral szórjuk meg, tejföllel, barack, vagy erdei gyümölcsös lekvárral forrón kínáljuk.
Ezzel én is így voltam kezdő háziasszony koromban, de finom étel ez is.Hányszor előkerül, amikor csak úgy ennénk valamit.Sok tejföllel, cukrosan esszük.
VálaszTörlés