2012. október 31.

Tepertős, borsos pogácsa, olyan, amilyennek lennie kell

Megvallom őszintén, a tepertős pogácsa az egyik gyengém. Egyrészt időnként megkívánom, másrészt eddig még sosem sikerült igazán olyanra, amilyenre vágytam. Nem beszélek mellé, ez a recept nagyon jól összeállt. Anyukám receptje szerint zsír kell hozzá, és valamivel több tepertő, illetve ő nem adott hozzá tejfölt, csak tejet, na meg ő egybe gyúrja a tepertőt a tésztával, úgy keleszti és szaggatja. Az is finom, de ez így nagyon jó lett, és még másnap is puha és omlós maradt az a pár darab, amit melegen már nem bírtunk eltüntetni. Teával, forralt borral nagyszerű, de a lányom ma krumplilevessel ette, és azzal is jó volt. 


Hozzávalók: 50 dkg liszt, 30 dkg tepertő, 15 dkg vaj, 2,5 dkg élesztő, 1-1,5 dl tej, 2 kanál olaj, 2 kanál tejföl, 1,5 teáskanál só, 1 kanál cukor, 1 tojás, só, őrölt bors, köménymag.

Elkészítése: A tepertőt ledaráljuk. 1 dl tejben elkavarjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A liszthez öntjük, hozzáadjuk a vajat, a tejfölt, az élesztőt, a sót, és annyi meleg tejet, hogy könnyen dolgozható tésztát kapjunk. Addig gyúrjuk, míg a kéztől és az edénytől elválik. Lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, lekenjük a tepertővel, megszórjuk kevés sóval, és jócskán borssal. Először az alsó részét hajtjuk fel, majd ráhajtjuk a felsőt, ugyanígy járunk el a két oldalsó résszel is. A hajtogatással lefelé lisztezett edénybe tesszük, megszórjuk kevés liszttel, duplájára kelesztjük. Óvatosan kb. 4 cm vastagra nyújtjuk, lekenjük a felvert tojással, bevagdossuk a tetejét, megszórjuk köménymaggal, majd lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, szépen megkelesztjük, majd 10-15 perc alatt ropogós pirosra sütjük.

A recept benne lesz a novemberi Finom Falatokban.

2012. október 16.

Csokis csokitorta


Nem tudom hányan lehetnek, akik ne szeretnék a csokit. Persze ismerek ilyet, rá is szoktam csodálkozni rendesen... Na, a viccet félretéve, ez a torta még anyukámnak is ízlett, márpedig ha valaki, akkor ő aztán mindent utál, ami kakaós. Igaz, épp csak megkóstolta, de ez tőle máris több, mint önfeláldozás.
Nagyon csokis, nagyon magát etető sütemény, kapucsínóval pedig igazi élmény:-)

Vasárnap csokoládétorta





Hozzávalók egy közepes tortaformához, a tésztához: 20 dkg csokoládé, 10 dkg cukor, 10 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 evőkanál erős feketekávé, 1 sütőpor; a tetejére: 10 dkg csokoládé, 1 dl tejszín, 2 evőkanál víz, savanykás lekvár; a tálaláshoz és a díszítéshez 2 dl tejszínhab.

Elkészítése: Az apróra tört csokoládét a cukorral, a kávéval és a vajjal, gőz fölött felolvasztjuk, de épp csak addig, hogy simára kavarhassuk, nem szabad felforralni. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, a végén hozzáadjuk a tojások sárgáját, azzal is verjük kissé, majd a mixert félretesszük. Először kanalanként belekavarjuk a lisztet, mindig óvatosan eldolgozva, majd apránként hozzákavarjuk a csokoládés masszát és a sütőport. Kikent, kilisztezett formába öntjük, majd közepes, előmelegített sütőben körülbelül 35-40 perc alatt készre sütjük, rácsra borítjuk, kihűtjük.

A bevonathoz a csokoládét kis darabokra vágjuk, a tejszínnel és a vízzel felolvasztjuk. Közben a torta tetejét lekvárral lekenjük. A kenhetővé vált csokoládés glazúrt a tortára simítjuk. Elég hamar dermed, de az állaga nem kemény, hanem krémes, lágy lesz. A tortát keményre vert tejszínhab rózsával díszítjük, és további tejszínhabbal kínáljuk. Nagyon finom, valósi csokoládé ízű sütemény.