2012. május 29.

Hangulatjavító Erdélyi Konyha :-)

Van az úgy, hogy az embernek olyanja van. Nem kell ragozni, ilyen az élet, hol így, hol úgy, még akkor is, ha nincs is rá ok, csak úgy ni jön. Megesik, hogy az efféle ragacsból egy pillanat alatt kiránt valami, egy telefonhívás, egy SMS, egy jó hír, vagy csak egy puszi valamelyik csibétől. Ma is egyikük, a leányka hozta meg a jó kedvet, amikor betoppant az új Erdélyi Konyhával. Amikor a kezembe vettem elöntött egy kíváncsisággal teli izgalom, de amikor belelapoztam, az érzések kavalkádja kezdett bennem dolgozni. Egy szép borító cuki kis gyerekekkel, máris arra invitál: lapozz fel!

Aztán ott van Orsi hangulatos vezércikke, aki olyan ügyesen lavíroz bennünket az emlékei között, hogy egy kissé már részesének éreztem magam. Éva csodálatos háziasszonya a hónapnak, és gyönyörű képeket készített a kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló receptjeivel. És itt is egy izgalmas cikk a kürtöskalács készítéséről, szép és élő képekkel, gratulálok Katalinnak, nagyon szép anyag lett. A magam rovatát is örömmel fedeztem fel, melyben könnyen elkészíthető vacsorákkal rukkoltam elő.

Zsófika megtörte az átkot: egy kellemetlen élmény után úgy gondoltam eddig, sosem ennék többé nyulat, ám ezek az ételek olyan nyálcsorgatóan néznek ki, hogy ide vele belőle! Jutka pedig ismét nagyon szépeket alkotott csirkére hangolva, de istenien néz ki az epres finomsága is.

Zsuzsika vegetáriánusan izgató ételeit jó ízzel fogyaszthatják a mindenevők is, a sárgarépafasírot mindenképp ki fogom próbálni, szuperül néz ki. Ahogy mondani szokják: viszem a receptet… És természetesen a gyerekkonyhába is finomságokkal készült a csöppségeknek.

Jaj, hát legszívesebben mindent bejegyzetelnék ide. Gyönyörű képek, izgalmas receptek sorakoznak: Gál Edith például mentás krémlevest készített, na meg fantasztikus süteményeket. Sütő Edith meg kész ízorgiát: az aszalt paradicsomos csirketekercse nagyon bíztató! Tőle még hátizsákba való finomságokat is láthatunk, hiszen itt a nyakunkon a kirándulószezon, hála Istennek:)

Adél már a képekkel is jóllakat, tényleg gyönyörűek, ő zöldbabos finomságokkal készült szezonra, míg reformháziasszonyunk Edóka ízletes ételekkel bíztatná le rólunk a kilókat. Edó édesen és sósan is ordázik, míg Ottilia édesköménnyel készült ételeket mutat be az olvasóknak, illetve részletesen bemutatja a juhtúró készítését, finom receptekkel tűzdelve meg rovatát, na meg még egy vaddisznókarajos recepttel is kedveskedik. Ez aztán nem olyan sötét, rágós kinézetű husi, amilyet az ember elsőre elképzel a vaddisznóról.

A hónap Erdélyi Konyhás férfiséfje ezúttal Gyergyószentmiklósról küldött recepteket, ő Gál Árpád, és az erősebbik nem egyik kedvenc levesét, pacallevest készített, egy másik férfiszív-melengető étellel együtt. Tibi az ínyenc, tordai pecsenyével és gesztenyés muffinnal indítja be a fantáziánkat, Orsi pedig tovább gondolta a lekvár főzést.

Egy nagyon édes, csupa mosoly kis tini, Kiss Adrienn egyik kedvencemet készítette el, a csokis epret, tejszínhabbal… No comment!

Egy kedves blogíró, Terna Melinda ezúttal a vendégbloggerünk, illetve egy olvasónk is szép, színes ételekkel készült, például olyan ínyencséggel, mint a málnás palacsinta. Török Zoltán gasztronovellája pedig ízig-vérig a szám ízének való, igazán elszörnyülködtem az eldobott csirkeszárny meg hát gondolatára. Brrr… Gratulálok Zoltánnak az íráshoz!

Legvégül eljutottam a pályázati játékhoz, amit a Corvin rejtvények főszerkesztője Csatlós János szerkeszt, illetve szívem csücskéhez, a horoszkóphoz.

Ez időben úgy negyvenpercnyi elfoglaltságot jelentett. Mármint a magazin végig böngészése. Aztán mire a végére értem rádöbbentem, hogy tulajdonképpen nekem már-már relaxációs művelet az átlapozás. Eddig fel sem tűnt, hogy hónapok óta egyféle szertartással böngészem a lapot. Amikor hazaérek vele, először készítek egy finom kapucsínót, elvonulok a kis kanapémra, és elkezdem az elején: borító, vezércikk, stb. De ez jó. Sokfél okból is jó. Először is mert ez a lap szép, és tartalmas. Na meg azért, mert ez a lap az enyém is személyesen, mert kézzelfogható levetülése a vágyaimnak, imádom, hogy részese vagyok. Mert Mi mindannyian szerkesztjük, a „Karcsi angyalai” avagy az Erdélyi Konyhás lányok, akik mind imádjuk, hogy részesei vagyunk. Mi, mint szerkesztők és Olvasók, akik szeretünk főzni, sütni, enni és inni. Szeretünk recepteket megosztani egymással, és örömet szerezni szeretteinknek a finom falatokkal. Mi, így együtt, akiket összeköt ez a magazin, erdélyieket, magyarországiakat, nőket és férfiúkat, kezdő, haladó és profi szinten egyaránt:)

2012. május 21.

Zöldséges rakott burgonya





Hozzávalók: 1 kg burgonya, 6 tojás, 20 dkg zöldborsó, lehet üvegből vagy fagyasztott, 3 dl tejföl, 2 sárgarépa, 1 vöröshagyma, 1 púpos evőkanál liszt, csombor, só, bors, olaj, ételízesítő, morzsa.

Elkészítése:

Lehetőleg piros héjú krumplit válasszunk, az nem fő szét elkészítése során. Alaposan megmossuk, majd héjában megfőzzük, hideg vízben kihűtjük. Közben a sárgarépát kevés ételízesítővel vízben puhára pároljuk. Mielőtt készre főne, hozzáadjuk a borsót is. Ha üvegből használjuk a borsót, nem kell megfőznünk. A zöldségeket leszűrjük. A tojásokat keményre főzzük, majd hideg vízben hagyjuk kihűlni.


Megpucoljuk a krumplit és a tojásokat is. Egy tűzálló edény alját olajjal vagy margarinnal kissé kikenünk, megszórjuk a morzsával, majd egy réteg krumplit szeletelünk rá, sóval, borssal és csomborral megszórjuk. Ez utóbbiból csak keveset tegyünk, mert intenzív íze zavaróvá válhat. Rákarikázunk 3 tojást, majd megszórjuk a nem túl kicsire vágott répa és a zöldborsó felét. Ezeket is megszórjuk sóval, borssal, csomborral. Újabb réteg burgonya, ízesítés, tojás, majd a zöldségek következnek, amit ugyancsak megszórunk sóval, borssal, csomborral. A tetejére vágjuk a maradék krumplit. Elkészítjük az öntetet. Ehhez a vöröshagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megdinszteljük. A tejfölt a liszttel simára kavarjuk, majd 1 dl vizet adva hozzá a hagymára öntjük, sózzuk, majd a tűzről levesszük, és azonnal, egyenletesen ráöntjük a krumplira. Az egészet fedő alatt sütjük 30 percig, majd fedő nélkül visszatéve szépen megpirítjuk.

Jó tanács: ha a tálalással várunk tíz percig, és egy éles késsel előre körbevágjuk a szeleteket, szépen kiemelhetjük az edényből.

2012. május 20.

Zöldséges burgonya kapormártással


Ez már egy könnyű kis étel, finom, ízletes, akár hús mellé is :-) A kaprot meg minden formában, bármikor. Nem szabad elfeledkezni arról se, hogy fgyasszunk az illatos, zsenge kaporhajtásokból, télen igazán üde felfrissülést hoz. Én tésztába is simán felhasználom:-)

Hozzávalók: 80 dkg egyforma nagyságú sárga burgonya, 15 dkg sárgarépa, 10 dkg brokkoli, 10 dkg édes csemegekukorica, 1 szelet zeller, petrezselyemzöld, só, bors, sajtszeletkék; a mártáshoz: 2 kanál liszt, olaj, 3-4 dl tej, só, kiskanálnyi cukor, pici ecet, zöldkapor, akár fagyasztva, mokkáskanálnyi pirospaprika.

Elkészítése:
A burgonyát megmosva, héjában megfőzzük, hideg vízben kihűtjük, megtisztítjuk. A sárgarépát hasábokra vágjuk és a zellerrel enyhén sós vízben majdnem puhára főzzük. Hozzáadjuk a jól megmosott, kisebb rózsáira szedett brokkolit is, és készre főzzük.  Leszűrjük.
A krumplikat óvatosan, hogy ne törjenek szét, kettévágjuk, majd egy karalábévájóval a közepüket kivájjuk, az üregeket sóval megszórjuk, és egy olajjal kikent tepsibe állítjuk. A répát és a zellert kis kockákra vágjuk, hozzáadjuk a brokkolit, a kukoricát, sózzuk, borsozzuk, majd beleaprítjuk a kikanyarintott krumplit is. Elkavarjuk, majd megtöltjük vele a burgonyákat. A tetejüket sajtszeletkékkel befedjük, majd forró sütőbe tolva szép aranysárgára sütjük.
Közben a mártáshoz az olajt felhevítjük, beleszórjuk a lisztet és fehéredésig kavargatjuk. Beleszórjuk a pirospaprikát, majd azonnal felengedjük kevés tejjel. Simára kavarjuk, majd lassanként hozzátöltjük a többi tejet is, folyamatosan kavargatva. Hozzákavarjuk a cukrot, az ecetet, a zöldkaprot is, és mártás sűrűségűre főzzük. Ha kíván még tejet, adjunk hozzá.
Akkor a legfinomabb, ha a krumplikat rögtön elkészültük után feltálaljuk.
Tipp: ha a burgonyák nem akarnak megállni a tepsiben, az aljukból vágjunk le egy keveset, így már nem fognak eldőlni. A levágott burgonyát adjuk a töltelékhez.

2012. május 18.

Pirított diós sütemény

Az az igazság, hogy rádöbbentem, hogy vágyakozom az efféle, lassan kiutált sütik után. Nem megenni, hanem elkészíteni. Nagyon szívesen emlékszem vissza azokra az időkre, amikor hasonlókat sütöttem, főleg mivel édesapám ezeket szereti. Na, meg a lakodalmas sütikre is, amikor még háznál sütötték a finom sütiket. Mennyire szerettem nézni, ahogy az asszonyok ügyeskedtek.. .

Azon gondolkodtam, milyen összefoglaló nevet adjak ezeknek a sütiknek? Retró-sütik? Nem tudom:-)
De elhatároztam, hogy szépen lesütögetem az ötleteimet, mert ezekben vagyok igazán kreatív. Lám, már az első is finomra sikerült:-)
Hozzávalók: 30 dkg vaj, 20 dkg cukor, 10 dkg egész dió, 9 tojás, 9 kanál cukor, 9 kanál liszt, 2 kanál őrölt dió, 6 dl + 2 kanál tej, 1 kanál kakaó, 1 kanál mák, 1 csokoládés és 1 vanília puding, 1 sütőpor, 0,5 dl olaj. 
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket keményre verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot, amivel tovább verjük, míg elfogy a cukor, majd lassanként belecsorgatjuk az olajat is. Végül beleszórjuk a sütőport és fakanállal óvatosan elkavarjuk. Ekkor három részre osztjuk, az egyiket kivesszük egy kisebb tálba. Ehhez hozzákavarunk 3 kanál lisztet és a kanál mákot. Papírral bélelt közepes méretű tepsibe simítjuk, majd 10-15 perc alatt megsütjük. A megmaradt masszába mixerrel beledolgozunk 6 tojás sárgáját, majd kétfelé vesszük. Az egyikhez hozzá kavarunk 2 kanál őrölt diót és 1 kanál tejet, majd ezt is kisütjük. A harmadik részhez adjuk a kanál kakaót és tejet, és jól kidolgozva ezt is készre sütjük. A lapokat kihűtjük.
Közben a pudingokat egyenként kavarjuk el 10-10 dkg cukorral és 3-3 dl tejjel, főzzük keményre, és hagyjuk kihűlni. Közben a 10 dkg diót törjük kisebb darabokra, és egy serpenyőben pirítsuk meg. Fújkáljuk le róla a levált léhát, majd daráljuk le. Adjuk a kihűlt vaníliás krémhez, majd a puha vaj felével kavarjuk habosra. A csokoládés pudingot is kavarjuk habosra a vajjal.
Ezután összeállítjuk a süteményt: alulra kerül a diós-sárga lap, erre a pörkölt diós krém, amiből keveset tegyünk félre a díszítéshez. Óvatosan rányomkodjuk a kakaós lapot, erre rásimítjuk a csokoládés krémet, végül a mákos lappal beborítjuk. A tetejét lekenjük a félretett diós krémmel, majd reszelt csokoládéval megszórjuk. Azonnal kínálható, puha sütemény.
Megjegyzés: Ha valamelyik krém esetén úgy éreznénk nem elég édes, porcukorral ízesítsünk utána. Aki szereti, a csokoládés krémbe rumaromát is adhat.

Hagymagaluska-leves

A recept eredetije, kicsit másképp egy nagyon régi szakácskönyvből van. Mivel mindent szeretek ami hagyma, azonnal megragadta a fantáziámat. A kinézete ellenére könnyű és valóban nagyon ízletes, de természetesen szeretni kell hozzá a hagymát.. :-)

Hozzávalók: 2 nagy fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 2-3 tojás, liszt, só, bors, pirospaprika, olaj.

Elkészítése:

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, az olajban megdinszteljük. Rászórjuk a pirospaprikát, elkavarjuk, sózzuk, borsozzuk, majd annyi vízzel, amennyi ellepi tíz percig fedő alatt főzzük. Ekkor leszűrjük, a levét felfogjuk. A hagymát botmixerrel pépesítjük, de az sem baj, ha ezt a lépést kihagyjuk. A levét visszatesszük a tűzre, és kiegészítjük annyi vízzel, hogy egy liter legyen belőle, felfőzzük. Közben a hagymához kavarjuk a felvert tojásokat, és annyi lisztet dolgozunk bele, hogy szaggatható galuskatésztát kapjunk. Ezt a felforrt vízbe szaggatjuk. A tejfölt elhabarjuk a liszttel, kevés forró lét adva hozzá csomómentesre kavarjuk, és a leveshez öntjük. Felforraljuk, ha szükséges még utána ízesítünk, a tűzről levéve melegen kínáljuk.