2011. május 26.

Karamellás dió, na meg rágcsálós nyalóka



Néhány éve, egy kínai étteremben hoztak karamellel bevont diót, míg az ételre vártunk. Egyszerűen odavoltam érte. Utána készítettem párszor, de aztán elmaradt. Nemrég eszembe jutott újra. A kiscsibék nagyon odavoltak érte:-)
Akár vendégváróként is el tudom képzelni, bár egy kissé macerás, de úgy gondolom, a siker száz százalékos. Két dologra jó figyelni, egyrészt, hogy a cukor szép, világos karamellszínű maradjon, másrészt, hogy a diót minél vékonyabban vonjuk be vele, így nem egy cukordarabot kell rágcsálni, hanem egy roppanós, igazán különleges csemegét kaphatunk:-)

Hozzávalók: dió, cukor.

A cukrot lassú tűzön felolvasztottam, majd egy lobogó vizes edény felé tettem, hogy lassabban hűljön ki. Aztán egy villával, a diókat egyenként megforgattam a karamellában. Picit megpróbáltam lecsorgatni, majd olajozott alufóliára szedtem, és hagytam megdermedni.
Anyukám, kiskoromban diót vágott, nagyobb darabokra, majd belekavarta a karamellába. Ebből kisebb gombócokat formázott, majd dermesztette. Annak idején, amikor nem lehetett egyéb édességet kapni egy ezüstpapírba csomagolt, fehéres-sárgás valamivel töltött, félhold alakú, csokinak nevezett valaminél, amit képtelenség volt kettéharapni, nagy ínyencség volt ám ez:-)

2011. május 25.

Rózsáim, és mézédes rózsaital







A rózsalé:-) Recept alul.










Ez a fehér rózsa a nagymamám kertjéből van. Nem nemes, csak simán rózsa. Rengeteg van rajta, és csodálatos, mézédes illatot terjeszt.






És egy csokornyi belőlük a szobámban:-)

A költözésnél, idén már hatodik éve ültettem őket. Az elmúlt években egyre nagyobb, életerősebb virágokat hoztak, de az idei pompa, és illatkavalkád, amivel megajándékoztak egyszerűen lenyűgöző:-)
Most először érzem bennük azt a fenségességet, amiről már annyit hallottam rózsaimádóktól. Ugyanis sosem voltam rózsaszerető ember, az én virágom a margaréta, a pipacs, a mezei virágok. Futó rózsát csakis azért választottam, hogy a közös udvarba eső kis kertecskémet a hátsó udvartól ezekkel elválasszam.


Gyerekkoromban, a lakásunktól nem messze óriási területen barackos húzódott. Akkoriban egy "felesért" jó nagy szatyor gyümölcsöt lehetett "rendezni". A gyümölcsös szélén magas drótkerítés húzódott, amelyet amolyan természetes védelmezőként, körbefuttattak rózsával. Tavasszal, amint a rózsa virágozni kezdett, eljártunk, kölykök, rózsaléhez valót szedni. Évek óta nem ittam ilyesmit, talán gyerekkorom óta. Ma először jutott eszembe, és mire jöttek a gyerekek a suliból, az ebéd mellé összedobtam egyet, igaz, ez már nem cukorral készült, mint annak idején az enyém. Először értetlenül néztek, de aztán nagy élmény volt a rózsalé:-)

Hozzávalók: poharanként egy-egy nagyobb rózsa, 2-3 szelet citrom, és ízlés szerint méz.
Felforraltam személyenként 2 dl vizet, majd amikor hűlt egy kicsit, elkavartam a mézzel. Forrón, ugye nem szabad, mert tönkremegy a méz. A poharakba osztottam a jól megmosott rózsaszirmokat, a citromkarikákat, majd ráöntöttem a mézes vizet, és hagytam érni.
Fogyasztásra csak a virág szirmai alkalmasak.








Édesanyámnak rengeteg rózsája van, most hétvégén még csak ezek kezdtek nyitni:-)

Na és a ... virág, aminek mindig elfelejtem a nevét:-) A háttérben, az idén harmadszor virágzó kála (bár azt hiszem ennek más a hivatalos neve).

Moldvai bőségtál


Hozzávalók:
20 dkg füstölt szalonna, 50-50 dkg hús és pikáns, fűszeres kolbász, 2 nagyobb hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, só, bors, pirospaprika, 1 bögre máléliszt, 15-20 dkg sós túró.

Elkészítése:
A szalonnát vágjuk vékony gyufaszálnyi vékonyságúra, süssük ki. A zsírjában pirítsuk meg a kockára vágott hagymákat, ha szükséges, adjunk még hozzá zsiradékot. Engedjük fel fél dl vízzel, majd süssük zsírjára, így szép, szaftos szószt kapunk a végén. Adjuk hozzá a kis darabokra vágott húst, fedő alatt, kevés vízzel főzzük, míg megpuhul. Közben a kolbászt kevés zsiradékban süssük ki, a málét két bögre enyhén sózott vízben főzzük ki. Tálaláskor halmozzuk a málé mellé a húst és a kolbászt, szórjuk meg a túróval. Savanyúsággal kínáljuk.

2011. május 23.

Egyszerűen gyönyörű!

Kapros galuska gombapaprikással


Ma olvastam először a kapros galuskáról, és azonnal megtetszett az ötlet. A régi kis szakácskönyvben gombapaprikással ajánlják, és mivel azt mi is nagyon szeretjük, így már el is készítettem. Nagyon finom lett! :-)

Fél kg gombából készült a paprikás, ehhez egy fej hagymát megdinszteltem kevés olajon, pirospaprikával elkavartam, majd felöntöttem kevés vízzel. sóztam, borsoztam, majd a felszeletelt gombát hozzáadtam, és addig főztem, míg elkészült. Ekkor két kanál tejfölt elkavartam egy púpos kanál liszttel, majd egy kevés paprikás levelet merve hozzá simára kavartam. Ezzel felrottyantottam, és már kész is.
A galuska a szokásos módon készült, annyi különbséggel, hogy apróra vágott kaprot is kavartam hozzá.
Mától ez az étel is bekerült a család kedvencei közé.

2011. május 2.

Magyarországon az Erdélyi Konyha!


Sokszor és sokan érdeklődtek tőlem, és az Erdélyi Konyhás lányoknál is, hol lehet megrendelni a gasztromagazinunkat? Örömmel hallottam a hírt, hogy mostantól minden magyarországi postahivatalban előfizethető! :-)

Remélem nem az elfogultság beszél belőlem, amikor azt mondom, hogy igazán szép és tartalmas lett az új, májusi lapszám. Varga Károly, a Corvin kiadójának, érzelmekben gazdag vezércikke után jobbnál jobb tavaszi receptek, aktualitások várják a kedves olvasót. Úgy, mint tavaszi levesek, saláták, tavaszi tekercsek, csábító epres finomságok, magyaros ízek, wokban készült ételek sorakoznak szép egymásutániságban, de pár jó ötletet is találunk a maradék felhasználását illetően.

Vegetáriánus és gyerekrecepteket olvashatunk, ez utóbbit egy most debütáló rovatban, a Gyerekkonyhában. Ízletes, sós muffinok következnek, majd megismerkedhetünk Tündérkertünk ajándékaival, illetve jó ötleteket kaphatunk arra vonatkozóan, hogy mit is főzzünk mára, illetve milyenek is azok a bizonyos svájci sajtok.

Új rovatok is bekerültek a megújult, megszépült magazinba, így Edóka Karcsúsító ételeivel fogyhatunk, illetve az Egészségünkre! rovatban szembenézhetünk civilizációnk egyik legnagyobb problémájával, a cukorbetegséggel.
Megtudhatjuk, hogyan kell bárányt sütni, igazi házi sütiket készíteni, valamint azt is, mit üzennek a csillagok májusra. Kikapcsolódásként elolvashatjuk Galagonya legújabb kalandját, a tükörtojás ezotériáját, illetve a II. Gyulai Kolbász-és sódarmustráról készül rövid riportot is.

Az ERDÉLYI KONYHÁT júniustól ELŐFIZETÉSBEN terjeszti a

Magyar Posta Zrt. Hírlap Terjesztési Központ

Előfizethető az ország BÁRMELY postáján, a hírlapot kézbesítőknél,

valamint megrendelhető:

e-mail-en: hirlapelofizetes@posta.hu

és telefonon 06-80/444-444 az ingyenes zöld számon.