2010. december 3.

Hagyományos magyaros gulyásleves



Ilyenkor, disznóvágás tájékán különösen aktuális a gulyásleves készítése. Emlékszem, hogy gyerekkoromban, még a nagy kapacitású fagyasztószekrények hiányának idején nem igazán volt arra mód, hogy szépen elcsomagolva, akár hónapokra is lefagyasszuk a húst, így ilyenkor nagyon jól esett a disznósúhbúl készült, magyaros leves:-)

Hozzávalók: 60 dkg hús, 40 dkg krumpli, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 hagyma, 1 tojás, liszt, só, bors, pirospaprika, darált - vagy egy friss piros paprika, ízlés szerint kevés kömény, csípős gulyáskrém, kevés zsiradék.

A húst vágjuk kisebb kockára, a hagymát ugyanígy. Ez utóbbit forró zsiradékban dinszteljük meg, adjuk hozzá a darált, vagy apróra vágott friss paprikát, amikor szépen összerottyant, szórjunk rá kiskanálnyi pirospaprikát, keverjük el, és azonnal öntsük fel vízzel. Várjuk meg, míg felfő, ekkor adjuk hozzá a húst, a köménymagot, a gulyáskrémet, és a felkarikázott zöldségeket. Lassú tűzön hagyjuk majdnem készre főni, pucoljuk meg a krumplit, vágjuk kis kockára, majd adjuk a leveshez. Míg fő, a tojást verjük fel, adjunk hozzá csipet sót, kevés lisztet, és fél dl melegvizet. Pótoljuk annyi vízzel, hogy kemény, szaggatható masszát kapjunk, pihentessük, míg a leves megfő. Ekkor szaggassuk bele, ezzel már épp csak forraljuk fel. Petrezselyemlevéllel megszórva forrón kínáljuk.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon finom

Ildy írta...

Jujj de imádom a gulyás levest!

Anna írta...

habár nem ehhez a bejegyzésedhez tartozik, de jelentem, elkészítettem a bounty-t. Meglesheted a blogomon ha szeretnéd látni. Mégegyszer köszönet a receptért.

Névtelen írta...

Mennyi vízzel öntöd fel a paprikás alapot, a teljes mennyiséggel? Éva

Fagyal Hajnalka írta...

Kedves Névtelen, én általában annyi vízzel öntöm fel elsőre, amennyi körülbelül ellepi a húst. Később tetszés szerint még lehet utána tölteni, szükség szerint. Én általában "levesesebben" szeretem, édesanyám sokkal kevesebb vízzel főzi, amúgy "sűrűn".